Ondernemingsrecht

Juridisch advies bedrijfsrecht kunt u nodig hebben bij o.a. de volgende gebeurtenis:
 
U bent sinds een half jaar zelfstandig ondernemer en runt een schildersbedrijf in de vorm van een eenmanszaak. De zaken beginnen al aardig te lopen en steeds meer mensen bellen u voor een schildersklus. Gezien het feit dat u liever geen personeel in dienst wilt, wilt u niet meer opdrachten aannemen dan u zelf aan kan.
 
Op een bepaalde dag bent u lekker aan het schilderen in een luxe buurt. De hele villa moet van buiten worden geschilderd. U klimt de ladder op om de daklijsten te schilderen. Nadat deze klaar zijn loopt u de trap weer af. Door een plotseling windvlaag waait de ladder om en valt bovenop de dure sportauto van uw klant.
 
U schrikt ontzettend en meldt gelijk het voorval bij uw klant. Uw klant is behoorlijk aangedaan door het voorval en ziet dat er een enorme deuk zit in het dak van zijn dure sportauto. Uw klant zegt dat hij de schade zal laten taxeren en u hoort er dan nog wel meer van. Deze dag is voor u totaal verpest maar u probeert er toch maar het beste van te maken en maakt de klus in enkele dagen af.
 
Uw klant betaalt netjes de factuur maar belt u op een avond op met de mededeling dat de schade aan de dure sportauto € 5000,= bedraagt. U schrikt hier behoorlijk van, want omdat u net bent begonnen met uw bedrijf heeft u nog niet voldoende vermogen opgebouwd om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

U wordt aansprakelijk gesteld en hoe nu verder?

Uw klant waar u net een mooie klus heeft gedaan stelt u aansprakelijk voor de schade aan de dure sportauto. U maakt zich hier veel zorgen over, want u heeft niet zomaar even € 5000,= klaar liggen. U vraagt zich af hoe dit nu precies zit. Kan de klant de schade op u persoonlijk verhalen of is alleen uw bedrijf aansprakelijk? U bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Kan de klant eventueel ook het privé vermogen van uw vrouw aanspreken? Kunt u misschien beter kiezen voor een andere rechtsvorm in plaats van een eenmanszaak? Is het misschien beter om huwelijkse voorwaarden op te laten maken?

Ondernemingsrecht in het kort

Het ondernemingsrecht behoort tot het burgerlijk recht en houdt zich bezig met de verschillende rechtsvormen van ondernemingen. Er zijn ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid en er zijn ondernemingen met rechtspersoonlijkheid.

Enkele voorbeelden van ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eenmanszaak en de vennootschap onder firma. Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid zijn o.a. de NV en de BV. De keuze van een bepaalde rechtsvorm van uw onderneming heeft veel juridisch- en economische consequenties. Daarom is het van belang u goed te laten adviseren voordat uw bedrijf van start gaat.


Neem direct gratis en vrijblijvend contact op

    Naam

    Email

    Telefoon

    Omschrijving van uw probleem

    Eventuele bijlagen

    Neem gratis contact op

    Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.
    Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.
      06-43 54 35 17
      stuur een e-mail


    Ervaringen van cliënten

    Wij hebben in de loop der jaren vele ervaringen mogen ontvangen. Een selectie hiervan kunt u bekijken op de ervaringenpagina.


    Lees verder