Strafrecht

Strafrecht
Van de een op de andere dag kunt u juridisch advies strafrecht of een advocaat strafrecht nodig zijn. Het is middenin de nacht en u ligt lekker te slapen, maar onverwachts wordt uw nachtrust verstoord door een vreemd geluid in uw woning. U hebt het vermoeden dat er een inbreker in uw woning is. U besluit naar beneden te gaan en komt vervolgens oog in oog te staan met een inbreker. U ziet dat de inbreker uw dure laptop en een aantal sieraden in de hand heeft. De inbreker besluit er vandoor te gaan en probeert weg te komen door de nog openstaande voordeur die hij net had geforceerd om binnen te kunnen komen.
 
In uw nachtkleding rent u de inbreker achterna, want u wilt voorkomen dat de inbreker er met uw dure spullen vandoor gaat. Hij heeft daar toch geen recht op, want het zijn toch uw spullen? Het lukt u om de inbreker te pakken te krijgen en er ontstaat een worsteling. Het lukt u om uw spullen terug te pakken, maar u heeft de inbreker een flinke duw gegeven. De inbreker bezeert zich tegen het kozijn van de openstaande deur en heeft een forse hoofdwond, maar hij is toch in staat om weg te rennen.

U wordt opeens ook verdacht van het plegen van een strafbaar feit

Helemaal overrompeld van deze gebeurtenis probeert u tot rust te komen en besluit u de volgende dag aangifte te doen van inbraak. De politie komt later langs voor een sporenonderzoek en stelt u een aantal vragen. U hebt er weinig vertrouwen in, maar al binnen enkele dagen wordt u door de politie gebeld met de mededeling dat er een verdachte is aangehouden. Deze meneer geeft toe dat hij bij u heeft ingebroken en u bent helemaal opgelucht dat de dader is gepakt, maar deze opluchting is van korte duur. De inbreker doet namelijk ook aangifte tegen u van mishandeling. U heeft hem een duw gegeven en als gevolg daarvan heeft hij een forse hoofdwond opgelopen.
 
Terwijl u eerst als getuige werd verhoord en een verklaring heeft afgelegd over de inbraak, wordt u nu door de politie gehoord als verdachte van mishandeling. U begrijpt er helemaal niets van, want u mocht toch zeker uw eigen spullen verdedigen? De politie vertelt u dat deze zaak naar de Officier van Justitie zal worden gestuurd en hij bepaalt wat er uiteindelijk mee wordt gedaan.
 
Kunt u misschien vervolgd en veroordeeld worden voor mishandeling? Of kunt u misschien een beroep doen op noodweer? Het is toch de omgekeerde wereld dat u niet uw eigen spullen mag verdedigen?
 
Wacht niet langer en win zo snel mogelijk juridisch advies strafrecht in. Ook voor een advocaat strafrecht kunt u bij mij terecht.

Strafrecht in het kort

Kenmerkend voor het strafrecht is dat bepaalde menselijke gedragingen worden bedreigd met een straf. Het materiële strafrecht bepaalt welke gedragingen strafbaar zijn, wie dader is en met welke straffen het plegen van die feiten worden bestraft. Het grootste gedeelte van het materiële strafrecht is te vinden in het Wetboek van Strafrecht.

Het formele strafrecht, ook wel strafprocesrecht genoemd, bevat regels met betrekking tot de gang van zaken bij de opsporing van strafbare feiten, het onderzoek ter terechtzitting en de tenuitvoerlegging van straffen. Het strafprocesrecht is vrijwel geheel te vinden in het Wetboek van Strafvordering.


Neem direct gratis en vrijblijvend contact op

  Naam

  Email

  Telefoon

  Omschrijving van uw probleem

  Eventuele bijlagen

  Neem gratis contact op

  Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.
  Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.
    06-43 54 35 17
    stuur een e-mail


  Ervaringen van cliënten

  Wij hebben in de loop der jaren vele ervaringen mogen ontvangen. Een selectie hiervan kunt u bekijken op de ervaringenpagina.