Eenmanszaak

De eenvoudigste manier om een eigen bedrijf op te richten is de eenmanszaak. Veel mensen die niet meer onder een baas willen werken maar zelfstandig aan de slag willen gaan kiezen voor het oprichten van een eenmanszaak.

Een van de grootste voordelen van een eenmanszaak, ten opzichte van bijvoorbeeld een bv, is het feit dat er geen formele oprichtingsvereisten gelden. Een andere bekend voordeel is dat er geen kosten verbonden zijn aan het oprichten van een eenmanszaak.

Een bekend nadeel is dat er met een eenmanszaak geen scheiding is tussen zakelijk- en privé vermogen.

Zodra u onder een bedachte naam werkzaamheden verricht is de eenmanszaak al een feit. Wel is het op grond van de Handelsregisterwet verplicht om de onderneming in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in te schrijven.

Wettelijke regeling

Er bestaat geen wettelijke regeling over de eenmanszaak. Deze ondernemingsvorm wordt altijd door één persoon vertegenwoordigd. Wel is het mogelijk dat er personen werkzaam zijn binnen de eenmanszaak. De ondernemer is hoofdelijk aansprakelijk voor alle rechtshandelingen en financiën binnen het bedrijf, dus er wordt geen onderscheid gemaakt tussen zakelijk- en privé vermogen. Dientengevolge kunnen schuldeisers dus ook aanspraak maken op het privé bezit van de ondernemer. Als een eenmanszaak failliet gaat dan gaat de ondernemer dus automatisch ook failliet.

Schulden en huwelijk

Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, is uw partner eveneens aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming. Dit kunt u echter voorkomen door huwelijkse voorwaarden, waarvoor een notariële akte is vereist, en waar natuurlijk de nodige notariskosten aan verbonden zijn.

Neem direct gratis en vrijblijvend contact op

  Naam

  Email

  Telefoon

  Omschrijving van uw probleem

  Eventuele bijlagen

  Neem gratis contact op

  Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.
  Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.
    06-43 54 35 17
    stuur een e-mail


  Meer over ondernemingsrecht

  Lees meer over ondernemingsrecht.