Proeftijd in de arbeidsovereenkomst

Arbeidsrecht Tekst & Commentaar
U werkt al een maand bij een computerwinkel maar na een maand vertelt uw werkgever u dat u de volgende dag niet weer hoeft te komen. Uw werkgever is niet tevreden over uw werk, wil het dienstverband niet met u voortzetten en zegt dat hij u ontslaat in de proeftijd. De volgende dag ligt er een brief bij u op de deurmat van uw werkgever waarin staat dat het dienstverband met u is opgezegd binnen de proeftijd en dat u niet weer hoeft te komen.
 
U bent helemaal overrompeld en begrijpt er helemaal niets van. U heeft een contract voor een jaar maar daarin kunt u niets vinden over een proeftijd. Daarom vraagt u zich af of dit zomaar allemaal kan.
 
Mag uw werkgever u ontslaan terwijl er niets in uw contract is te vinden over een proeftijd? Hoe lang mag de proeftijd eigenlijk zijn? Dit zijn enkele vragen die u zichzelf wellicht zou kunnen stellen. Laat u adviseren en vraag deskundig juridisch advies over de wettelijke proeftijd.

De wettelijke regeling

De wettelijke proeftijd is in het Burgerlijk wetboek geregeld en is een periode gedurende welke partijen elkaar kunnen leren kennen en van elkaars geschiktheid als partner van de arbeidsovereenkomst kunnen overtuigen. In deze periode heeft een werknemer heel weinig bescherming om ontslagen te worden. Dit is dan ook de reden dat de wetgever en rechter grenzen hebben gesteld aan de mogelijkheid om rechtsgeldig en beroep te mogen doen op het proeftijdbeding.
 
De proeftijd kan zowel in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd worden overeengekomen. De proeftijd moet schriftelijk worden overeengekomen. Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd kan een proeftijd worden afgesproken van maximaal twee maanden. Bij arbeidsovereenkomsten van maximaal zes maanden kan geen proeftijd worden overeengekomen. Bij arbeidsovereenkomsten voor korter dan twee jaar mag een proeftijd worden afgesproken van maximaal een maand en voor een arbeidsovereenkomst van twee jaar of langer mag de proeftijd maximaal twee maanden zijn.

Neem direct gratis en vrijblijvend contact op

    Naam

    Email

    Telefoon

    Omschrijving van uw probleem

    Eventuele bijlagen

    Neem gratis contact op

    Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.
    Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.
      06-43 54 35 17
      stuur een e-mail


    Meer over arbeidsrecht

    Lees meer over arbeidsrecht.