Aansprakelijkheid voor kinderen

BrandOp een mooie, warme zomerdag is uw zoon van 12 jaar lekker aan het voetballen met zijn vriendjes. Na urenlang te hebben gevoetbald begint het te vervelen en willen de kinderen iets spannends gaan doen. Een van de vriendjes van uw zoon stelt voor om fikkie te gaan stoken en iedereen is het daarmee eens. Uw zoon gaat naar huis om een doosje lucifers op te halen en komt vervolgens weer naar buiten. Dan besluiten ze met elkaar naar de school te gaan en worden takken verzameld in de omgeving. Na voldoende takken te hebben verzameld worden deze op een bult gelegd vlakbij de voordeur van de school. Uw zoon steekt de bult aan en de vlammen zitten er snel in.
Neem gratis en vrijblijvend contact op
Iedereen vindt het allemaal reuze spannend, totdat door een windvlaag enkele brandende takken richting de deur waaien met als gevolg dat de deur van de school al snel vlam vat. Uw zoon en zijn vriendjes raken in paniek en rennen snel weg. Enkele buurtbewoners hebben inmiddels de brandweer gewaarschuwd en die is snel ter plaatse, maar dan staat de school al in vuur en vlam. De brandweer probeert te redden wat er te redden valt maar kan niet voorkomen dat er een groot deel van de school verloren gaat.

U wordt aansprakelijk gesteld

Als ouders wordt u door de school aansprakelijkheid gesteld voor de schade die is vastgesteld op ruim € 200.000,-. Gelukkig bent u verzekerd en dient u uw claim in bij uw verzekeringsmaatschappij, maar die wordt afgewezen aangezien de verzekering van mening is dat er sprake is van opzet. U vraagt zich af of de verzekering gelijk heeft en betekent dat dan dat u de schade moet vergoeden? Waar haalt u een bedrag van ruim € 200.000,- vandaan? Zijn er nog andere mogelijkheden misschien om te voorkomen dat u zo’n groot bedrag moet betalen?

Civielrechtelijke aansprakelijkheid voor kinderen in de wet

Volgens de wet zijn kinderen beneden de leeftijd van 14 jaar niet zelf aansprakelijk voor onrechtmatige daden, maar kunnen de ouders of voogd worden aangesproken voor de veroorzaakte schade. Dit is een zogenaamde risico-aansprakelijkheid, dus het maakt niet uit dat ouders of voogd geen enkel verwijt kunnen worden gemaakt. Als uw kind 14 of 15 jaar is dan geldt een iets andere regeling. Ook dan bent u in beginsel aansprakelijk voor een onrechtmatige daad van uw kind, tenzij u kunt bewijzen dat de onrechtmatige daad van uw kind u niet valt te verwijten.

Neem gratis contact op

Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.
Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.
06-43 54 35 17
stuur een e-mail